Topkapi Paleis en Basilica Cisterne

Het Topkapi Paleis

Tussen 1459 en 1465, kort na zijn verovering van Constantinopel, liet Mehmet II het Topkapi Paleis bouwen als zijn residentie. Het paleis werd gebouwd op de 1ste van de 7 heuvels waarop Istanbul is gebouwd; Op de plek waar de Bosporus en de zee van Marmaris samen komen. Tot in 1853 deed het Topkapi Paleis dienst als residentie van de opeenvolgende sultans. Hierna is het paleis ingeruild voor het verderop aan de Bosporus gelegen Dolmabahce Paleis.

Topkapi Paleis

Het Topkapi Paleis is enorm groot en bestaat uit diverse gebouwen en binnenplaatsen,  waaronder de haremvertrekken.  De schatten van het Topkapi Paleis zijn merendeels nog intact omdat het paleis nooit is aangevallen. Het paleis herbergt ’s werelds grootste diamant, de 86-karaats Spoon maker. Voor het paleis staat De Ahmet III-fontein, gebouwd in 1729. Topkapi Paleis is een bijzonder populaire en druk bezochte bezienswaardigheid. Niet goedkoop vanwege het feit dat voor alle verschillende vertrekken apart betaald moet worden, maar absoluut een bezoek waard.

De Basilica Cisterne

Basilica Cisterne wordt in de volksmond ‘het verzonken paleis’ genoemd. Je wandelt hier over de planken van een eeuwenoud waterreservoir dat dateert uit de 6e eeuw. De capaciteit van het Basilica Cisterne reservoir is maar liefst 80.000 kubieke meter. De gewelven van Basilica Cisterne worden gedragen door 336 zuilen die met gordelbogen aan elkaar zijn verbonden.

Basilica CisterneTerwijl je naar zachte muziek luistert, kun je de vissen onder je voeten weg zien schieten en kun je hier en daar fraaie kunst voorwerpen uit het water zien rijzen. Achterin het complex zijn bijvoorbeeld de slangenhoofden van Medusa te bewonderen die bij de opgravingen zijn ontdekt hier nu tentoon worden gesteld. Van Medusa gaat het verhaal in de mythologie dat zij mensen die haar aankeken in steen kon veranderen.

Het gekke is dat de Romeinen de bijzondere hoofden vroeger minder op waarde leken te schatten. Bij de plaatsing van deze twee historische kunstschatten werd vooral de stabiliteit van de pijlers belangrijk geacht, waardoor de hoofden respectievelijk ondersteboven en zijwaarts werden geplaatst.

Het adres van het Topkapi Paleis is Topkapi Sarayi – Sultanahmet – Eminonu en dat van Basilica is Cisterne Yerebatan Caddesi – Sultanahmet.

Terug naar de goedkope citytrips homepagina

Tagged with:
Posted in Istanbul

    Zoek hotels

    Bestemming
    Aankomstdatum
    Vertrekdatum