Bezienswaardigheden aan La Rue du Faubourg-Saint-Antoine in Parijs

In het 11e en 12e arrondissement van Parijs ligt la rue du Faubourg-Saint-Antoine. Het is een van de Parijse uitvalswegen en loopt van de Bastille richting het oosten. De straat dankt zijn naam aan Saint-Antoine-des-Champs, een voormalige abdij waar tegenwoordig het hôpital Saint Antoine in is gevestigd. Faubourg-Saint-Antoine is een wijk waar tradiotioneel veel ambachtslieden waren gevestigd. Je vindt vandaag de dag dan ook nog steeds veel houtbewerkers en meubelmakers in de vele stegen die op la rue du Faubourg-Saint-Antoine uitkomen.

Bij metrostation Reuilly-Diderot (lijn 1 en 8) is aan de rue de Reuilly op nummer 14 sinds 1850 het meubelatelier Soubrier gevestigd. De firma is gespecialiseerd in antiek en in reproducties van antieke meubelen. Op de binnenplaats is nog steeds de koets te bewonderen, waarmee in de 19e eeuw de meubels werden bezorgd. De binnenplaats is afgesloten door middel van een hek. Maar wie brutaal durft te zijn en aanbelt mag een kijkje nemen.

La rue du Faubourg-Saint-Antoine: Saint-Antoine-des-ChampsAls je linksaf la rue du Faubourg-Saint-Antoine inslaat zie je op nummer 184 het hôpital Saint Antoine. De abdij de Saint-Antoine-des-Champs was een vrouwenklooster, dat in 1791 tot nationaal erfgoed werd verklaard. Een deel werd afgebroken en de rest werd omgebouwd tot ziekenhuis. Het gebouw dat nog over is van de abdij, het Pavillon de l’Horloge, dateert uit 1767.

 

Antiqauir aan la rue du DahomeyOp het pleintje voor het ziekenhuis staat de Fontaine de la Petite-Halle, vroeger de Fontain de Montreuil genoemd. De fontein is gebouwd in 1710 door de architect Jean Beausire, Louis XV legde de eerste steen.

Als je verder richting de Bastille loop en de Rue St Bernard (de eerste straat rechts) ingaat zie je op een gegeven moment op de hoek van de Rue du Dahomey een antiqauir met een mooie historische pui.

Verderop ligt de kerk Sainte Marguerite, gebouwd in 1624 als kapel, gewijd aan Marguerite d’Antioche. Sinds 1712 is het de parochiekerk voor deze buurt. In een glas-in-loodraam worden de soldaten die in deze wijk woonden en zijn gesneuveld in de Eerste Wereldoorlog geëerd.

Maar het wellicht meest interessante aspect van deze kerk is te zien op het kleine kerkhofje achter de kerk. Daar bevindt zich het vermeende graf van Louis XVII. Hij zou hier zijn begraven, nadat hij in 1795 (10 jaar oud) in de Temple-gevangenis was gestorven. Maar later DNA-onderzoek heeft aangetoond, dat hier een jongen tussen de 15 en 18 jaar ligt begraven, dus niet de kroonprins…

Als je na de kerk de Rue de la Forge Royale inloopt en rechtsaf de Rue de Candie inslaat zie je op de hoek met de Rue du Trousseau staat een mooi Art Nouveau pand van de architect L.Blanc.

Le Lieu du Design aan la rue du Faubourg-Saint-AntoineGa je vervolgens linksaf terug naar de Rue du Fbg St Antoine en die vervolgens rechts af inslaat, dan zijn er aan weerszijden van de straat fraaie historische passages te bewonderen, waar nog veel meubelmakers zijn gevestigd, zoals “Rinck – Ébénisterie d’art”, in de Passage de la Bonne Graine. Op nummer 81-83 is de Cour des 3 Frères, waar ook nog diverse meubelmakers zitten. Op nummer 74 zit in het hof Le Lieu du Design, in een voormalige fabriek waar designontwerpers zitten en tentoonstellingen worden georganiseerd.

Als je dan de Passage du Chantier ingaat en aan het einde van deze passage rechtsaf de Rue de Charenton ingaat, zie je op nummer 28 het hôpital des Quinze-Vingts (oogheelkunde).

Rue du Faubourg-Saint-Antoine - Restaurant Barrio LatinoOp de binnenplaats is de ingang van de prachtige Chapelle Saint Rémy. De voorganger van dit ziekenhuis stond vroeger binnen de stadsmuren. Dat ziekenhuis werd gesticht in 1254 door Louis IX, waarvan een beeld in de kapel staat.

Als je tot slot weer terugloopt naar de Rue du Fbg St Antoine via de Passage de la Boule Blanche, zie je op nummer 46-48 van de Rue du Fbg St Antoine het Zuid-Amerikaanse restaurant Barrio Latino. Dit is gevestigd in een 19e eeuws pand (voormalig warenhuis), waarvan de metaalstructuur is ontworpen door de beroemde Gustave Eiffel.

 

 

Posted in Bezienswaardigheden, Bezienswaardigheden parijs, Parijs, Parijs tips, tips

    Zoek hotels

    Bestemming
    Aankomstdatum
    Vertrekdatum