La Maison Loebnitz in Parijs

Keramiek atelier La Maison Loebnitz

La Maison Loebnitz - Keramiek in ParijsAls je door Parijs loopt zal het je snel opvallen dat er in de Parijse architectuur veel gebruik is gemaakt van keramiek. De keuze voor de vaak fraai gedecoreerde geglazuurde tegels in de Parijse bouwkunst is niet geheel toevallig. Keramiek is namelijk niet alleen bijzonder decoratief, maar bovendien behoorlijk duurzaam. Het biedt de gevels van gebouwen prima bescherming tegen beschadiging en is bovendien eenvoudig te reinigen.

Sinds het begin van de 19e eeuw heeft keramiek in de Parijse architectuur steeds meer aan populariteit gewonnen. Met name onder invloed van de industriële revolutie en de Wereldtentoonstelling in Parijs, halverwege de 19e eeuw.

Rond de wisseling van de 19e eeuw waren er meerdere beroemde Parijse tegelateliers. De fraai gedecoreerde gebouwen van enkele van deze keramiekateliers kunnen vandaag de dag nog steeds worden bewonderd.

Keramiekatelier La Maison Loebnitz ParijsDat geldt in het bijzonder voor La Maison Loebnitz, een van de bekendste Parijse ateliers van die tijd. Loebnitz nam dit uit 1833 daterende atelier in 1857 over van Pichenot. In 1880 gaf Loebnitz architect Sedille opdracht een nieuw kantoor- en atelierpand te ontwerpen. Sedille is verder onder meer bekend vanwege zijn reconstructie van de Magasins du Printemps en veel Art Nouveau panden in Parijs. Je kunt dit atelier vinden op 2bis – 4 Rue de la Pierre-Levee in het 11e arrondissement.

Het atelier ontwierp in 1878 een aantal tableaus voor de Wereldtentoonstelling. Na afloop van de Wereldtentoonstelling zijn deze tableaus in de gevel van het nieuwe bedrijfspand van La maison Loebnitz opgenomen. Tegelijkertijd voegt Loebnitz er nog een vierde tableau aan toe.

Hoewel La maison Loebnitz reeds sinds 1935 haar bedrijfsactiviteiten heeft gestaakt, is het gebouw ingeschreven in het Inventaire Supplémentaire des Monuments en wordt het als monument beschermd.

Posted in Bezienswaardigheden, Bezienswaardigheden parijs, Parijs, Parijs tips, tips

    Zoek hotels

    Bestemming
    Aankomstdatum
    Vertrekdatum