Berlijn tips: Joods Monument, Hackesche Höfe en Nederlandse ambassade

Het Joods Monument- Bezienswaardigheden Berlijn

Het in 2005 nieuw geopende Joods Monument is nogal omstreden. Het monument aan de Ebertstrasse bestaat uit een veld van 2700 betonnen zuiltjes en is gemaakt ter nagedachtenis aan alle vermoorde Joden in Europa. Onder het Joods Monument is een documentatiecentrum geopend. Het Joods Monument in BerlijnAan de opening van dit nogals spookachtig aandoende holocaustmonument is 17 jaar van geladen debat en controverse voorafgegaan over hoe Duitsland het donkerste hoofdstuk in zijn geschiedenis zou moeten herinneren. Vanwege de spookachtige sfeer die de door de zuilen wordt gecreëerd is het Joods Monument een indrukwekkende ervaring.

Nederlandse ambassade
Op 2 maart 2004 kreeg Berlijn een nieuwe Nederlandse ambassade. Dit architectonische hoogtepunt, geopend door Prinses Beatrix, is ontworpen door Rem Koolhaas. Deze bekende Nederlandse architect kreeg al in 2000 de Pritzker Architecture Prize, officieuze Nobel prijs voor de architectuur, en voor het ontwerp voor deze nieuwe ambassade kreeg hij de Berlijnse architectuurprijs. In de ambassade zit veel glas verwerkt wat de openheid van Nederland moet symboliseren. Zo zijn er ook vloeren van glas, dat voor sommigen nogal een uitdaging is. “Mensen met hoogtevrees kruipen letterlijk langs de wand”, aldus een medewerkster. Door het tien verdiepingen tellende ambassade loopt een gang die de naam het ‘Traject’ heeft gekregen. Het ‘Traject’ verbindt de ingang met de twee vergaderzalen, de dienstwoning, de fitnessruimte en het dakterras. Onderweg kan men ook de zogehete ‘James Bond deur’ vinden, door deze geheime draaideur krijgt men toegang tot de politieke afdeling binnen de ambassade.

Hackesche Höfe
De (1906, A. Endell) zijn de binnenplaatsjes van een rij van tien woningen. De meeste hebben hun gevel in Jugendstil bewaard. Er hebben zich boetieks, boekhandels, antiekzaken, kunstgaleries en theaters gevestigd. Het geheel is gerenoveerd en één van de trendy ‘alternatieve’ plekken van Berlijn. In de Hackesche Höfe vind je de knusheid van Den Bosch en de gezelligheid van Amsterdam.

Adres: Rosenthaler Strasse 40-41

Meer informatie over het Joods Monument, de Nederlandse ambassade en Hackesche Höfe.

 

 

Tagged with: , , , , , , ,
Posted in Berlijn

    Zoek hotels

    Bestemming
    Aankomstdatum
    Vertrekdatum