Berlijn tips: Teufelsberg, Wilhelm Gedächtniskirche en per Trabant door Berlijn

Leuke Citytrip Berlijn tip – De Teufelsberg

Een van de redenen die de stad zo bijzonder maakt is dat er zo veel meren en parken in Berlijn zijn. Neem bijvoorbeeld de Teufelsberg. Deze berg is ontstaan toen de Berliners alle puin van de gebombardeerde stad op één hoop hebben gegooid en daarop gras en bomen hebben gepland. Het werd toen een plek voor ontspanning voor de arbeiders, nu is de berg nog steeds een geliefde plek om in de zomer te picknicken en in de winter te langlaufen, rodelen of te skiën. De Teufelsberg is 155 meter hoog. Hiermee is het de hoogste ‘afvalberg’ in Berlijn; Er zijn er zo’n 8 in Berlijn.
Bovenop deze berg vind je de restanten van een afluisterstation. Begin jaren ’60 gebouwd door de geallieerden als reactie op de bouw van de muur in het Oosten. Teufelsberg - Citytrip Berlijn tipsToen was het een modern station: met de afluisterapparatuur kon tijdens de Koude Oorlog tot diep in Moskou worden afgeluisterd. Nu ziet het er wat vervallen en verlaten uit. De Teufelsberg staat vooral voor het groene Berlijn, maar wat verder zo aanspreekt is dat het een plek is waar de hele geschiedenis van Berlijn -van Duitsland- samenkomt.”

 

Citytrip Berlijn tips – De Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche
De herinneringskerk werd in 1895 gebouwd door Wilhelm II als eerbetoon aan zijn grootvader, keizer Wilhelm I, en als symbool voor de eenheid van de Pruisische Kroon en de Kerk. Het bouwwerk werd weggevaagd in 1943; alleen de torenstomp bleef staan als indrukwekkend symbool voor de verwoestingen van de oorlog en is nu een van de symbolen van de stad. Aan het begin van de jaren ’60 werd hij van de sloophamer gered door de Berlijners zelf. Architect Egon Eiermann integreerde de toren toen in de nieuwe kerk, een achthoekig bouwwerk met glazen gevels en geflankeerd door een tweede toren. Om het uur weerklinkt vanaf de oude toren, ook wel ‘de holle tand’ genoemd, een melodie van Lodewijk Ferdinand, de achterkleinzoon van de laatste Duitse keizer.

Adres: Breitscheidplatz
Halte openbaar vervoer: Zoologischer Garten
Meer informatie over de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche

Nog een leuke citytrip Berlijn tip – Per Trabant door Berlijn
Misschien niet de meest relaxte, maar wél een van de meest bijzondere citytrip Berlijn tips. Alle Berlijnse bezienswaardigheden bezien… vanuit een Oost-Duitse Trabant!  Voor een paar tientjes kruip je anderhalf uur lang achter het stuur van een opgelapte Trabant, terwijl een stem in het dashboard je -een beetje krakend- door Berlijn loodst. Trabant staat symbool voor de voormalige DDR en tegenwoordig een waar collectors item. ‘Trabant’ betekent overigens ‘makker’ of ‘trouwe metgezel’.

Adres: vertrek vanaf Gendarmenmarkt
Meer informatie over de Trabanttour

Meer informatie over de Teufelsberg
Meer citytrip naar Berlijn tips
Meer citytrip Berlijn bezienswaardigheden 

Terug naar de goedkope citytrips homepagina

 

 

Tagged with: , , , , , ,
Posted in Berlijn

    Zoek hotels

    Bestemming
    Aankomstdatum
    Vertrekdatum