Citytrip Stockholm tips – Gamla Stan en de allerlangste kunstgalerij

Citytrip Stockholm tip – Gamla Stan

Citytrip Stockholm tip - Gamla StanGamla Stan (de Oude Stad) is hét winkelgebied van Stockholm en is net als de rest van de Oude Stad erg mooi. Wie wil genieten van de oude middeleeuwse binnenstad met smalle steegjes, leuke winkeltjes en gezellige uitgaansgelegenheden kan de toeristische hoofdstaat van Gamla Stan Västerlånggatan het best mijden.
Het oude stadscentrum telt talloze smalle middeleeuwse straatjes, 17e-eeuwse gangetjes, pleinen, paleizen en historische herinneringen aan de riddertijd.
In de rest van de Gamla Stan is het genieten geblazen voor iedereen die van gezellig winkelen, leuke barretjes en lekkere restaurantjes houdt! Er zijn zoveel bijzondere winkeltjes te ontdekken en etalages te bekijken.

Op de Stortorget 7 in Gamla Stan zit een kanonskogel in de muur van het huis. Lange tijd deed het verhaal de ronde dat die kanonskogel bedoeld was om koning Christian de II te doden in de oorlog met de Denen. Later bleek dat de kogel bij wijze van grap is geplaatst door meubelhandelaar Grevesmühl in 1795. Iedere keer als het pand verbouwd of gerestaureerd wordt, plaatst men de kanonskogel weer terug.

In Gamla Stan is ook het Koninklijk Paleis te vinden, de officiële residentie van de Zweedse koninklijke familie. Met zo’n 600 kamers is dit een van de grootste paleizen ter wereld. Naast het Koninklijk Paleis staat de indrukwekkende kathedraal, de Storkyrkan. Hier vinden officiële plechtigheden plaats zoals koninklijke huwelijken en begrafenissen.
Op dit eilandje vind je nog veel meer bezienswaardigheden, waaronder het parlementsgebouw (Riksdagen), de Opera en één van de oudste banken ter wereld: de bank van Zweden, opgericht in 1656.

Citytrip stockholm tip – De langste kunstgalerij ter wereld

De Stockholmse metro wordt wel eens de langste kunstgalerij ter wereld genoemd. Er staat en hangt veel kunst. Ook verschillende stations, vooral die van de ‘Blauwe Lijn’ zijn bijzonder vorm gegeven. Er is een gratis gids te verkrijgen en er worden bovendien gratis rondleidingen gegeven door gidsen. Wat ons betreft ook een van de absolute citytrip Stockholm bezienswaardigheden!

Citytrip Stockholm tip - De langste kunstgalerij ter wereldHet metronetwerk van Stockholm bestaat uit zo’n 100 stations aan drie hoofdroutes – de blauwe, groene en rode lijn. Zo’n beetje de helft van deze stations bevindt zich onder de grond. De tunnels beslaan ruim 63 km van de totale lengte van 110 km. Het idee om de metrostations te voorzien van kunst stamt uit 1940, toen de eerste lijn in aanleg was. Vandaag de dag kan je genieten van zeer uiteenlopende kunstwerken van ruim 100 verschillende kunstenaars op dik 70 stations. Het vervoersbedrijf van Stockholm trekt jaarlijks veel geld uit om het metronetwerk nog aantrekkelijker te maken.

Meer informatie over Gamla Stan en de metro van Stockholm of terug naar de Goedkope Citytrips homepagina.

 

Tagged with: , , ,
Posted in Stockholm

    Zoek hotels

    Bestemming
    Aankomstdatum
    Vertrekdatum