Fontaine de Medicis – Citytrip Parijs tip

Fontaine de Medicis

Fontaine de MedicisDeze bijzondere fontein herinnert eraan dat het Palais du Luxembourg, nu de zetel van de Franse Eerste Kamer, ooit het huis van Marie de Medicis was, de weduwe van Henri IV. Zij liet deze ‘grotte du Luxembourg’ in 1630 bouwen als herinnering aan de Boboli-tuinen in Florence, waar ze vandaan kwam. Aan de voorkant van Fontaine de Medicis zijn verschillende figuren uit de mythologie in steen gebeiteld. Aan de achterkant van de fontein is het verhaal afgebeeld van de ontvoering van Leda door de zwaan (Jupiter).

Fontaine de Medicis is echt een bezoekje waard. Al was het alleen maar vanwege het feit dat deze fontein sinds jaar en dag een bijzondere aantrekkingskracht heeft op allerhande bijzondere bezoekers. Schilders, schrijvers, politici, allemaal kwamen en komen ze er regelmatig. Dit is de fontein waar Simone de Beauvoir en Jean-Paul Sartre elkaar voor het eerst ontmoetten. Om Fontaine de Medecis staan platanen die al meer dan 150 jaar oud zijn. Aan weerskanten van de vijver kun je, gezeten op een van de stoelen, de fontein bezichtigen, converseren, een boek lezen of een dutje doen, zoals zoveel Parijzenaars. En op een warme zomerdag is Fontaine de Medicis een heerlijke plek in de schaduw.

Het oudste huis van Parijs

Het oudste overgebleven huis in Parijs staat in de rue de Montmorency nr. 51 in het 3e arrondissement. Het is gebouwd in 1407 en de alchemist Nicolas Flamel (die ook voorkomt in Harry Potter en de steen der wijzen) heeft er gewoond. Samen met zijn vrouw Pernelle nam hij in dit huis armen en zieken op en verzorgde ze. Tenminste, als ze elke dag het onzevader en een weesgegroetje wilden bidden…
Flamel voorzag zijn huis van allerlei (symbolische) inscripties, bijvoorbeeld ‘ora et labora’ (bid en werk), het motto van de alchemisten. Het huis, ook wel maison du Grand Pignon genoemd, is nu een restaurant.

Meer citytrip Parijs tips zoals Fontaine de Medicis
Terug naar de goedkope citytrips homepagina

Tagged with: , , ,
Posted in Parijs

    Zoek hotels

    Bestemming
    Aankomstdatum
    Vertrekdatum