Citytrip naar Parijs – Quartier Nouvelle Athènes

Wil je op citytrip naar Parijs?

Achter de drukke boulevards in het 9e arrondissement ligt het quartier Nouvelle Athènes. Een vrij onbekende wijk waar je toch heel wat bijzondere ontdekkingen kunt doen. Het is een rustige wijk met een dorps karakter die ontstaan is rond 1820. De naam slaat op de neoklassieke gevels van de huizen maar ook op de toen sterk levende verering voor alles wat Grieks was. Al snel werden veel huizen betrokken door schrijvers, acteurs, schilders en musici waaronder Alexandre Dumas, George Sand, Chopin, Berlioz, Millet, Talma en Gustave Moreau.

citytrip naar parijs - le quartier nouvelle athènesNouvelle Athènes is geen wijk van opgepoetste grote monumenten, maar juist van kleine details. De mooie gevels, de decoraties van de huizen, kleine parkjes, een theater in een cul de sac, twee kleine musea en dat alles buiten het gewoel van de stad. Kortom, een net even andere citytrip naar Parijs dan anders.

Wil je je citytrip naar Parijs opleuken met een bezoek aan deze wijk? Het quartier Nouvelle Athènes ligt ruwweg tussen de rue de la Tour-des-Dames, de rue de la Rochefoucauld en de rue Saint-Lazare. Langs deze straten staan mooie herenhuizen die ooit voor welgestelde Parijzenaars werden gebouwd. Slenter door de straten en straatjes, loop een cul de sac in, ga zitten op een terras op de Place Saint-Georges en laat de sfeer op je inwerken.

Wil je meer zien, bekijk dan de Notre Dame de Lorette en de Eglise de la Trinité. Op de Square d’Orléans staat een gebouwencomplex waar in de 19e eeuw veel kunstenaars woonden. Je kunt via een passage op de binnenhof komen waar een fontein staat met magnolia’s eromheen.

Een aanrader in Nouvelle Athènes is het Musée de la Vie Romantique aan de doodlopende rue Chaptal. Dit was het huis van de Nederlandse schilder Ary Scheffer, wiens schilderijen en zijn atelier hier te bezichtigen zijn, maar ook spullen van George Sand in romantisch ingerichte kamers.

Op nr. 14 rue de la Rochefoucauld vind je ten slotte het Musée Gustave-Moreau, in 1895 gebouwd bovenop zijn eigen huis. Het museum staat vol met meubels, snuisterijen, tekeningen en schilderijen van de schilder, alles natuurlijk in romantische stijl.

Ga je op citytrip naar Parijs dan is een bezoek aan deze wijk dus echt de moeite waard.

Terug naar de goedkope citytrips homepagina

Tagged with: ,
Posted in Parijs, Top bestemmingen

    Zoek hotels

    Bestemming
    Aankomstdatum
    Vertrekdatum