Beroemde café’s en restaurants in Parijs

Montparnasse is een wijk in het 14e arrondissement van Parijs. Het verwierf in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw wereldfaam, toen veel kunstenaars er een atelier of woning betrokken. Het artistieke hart van Parijs verhuisde daarmee van de rechteroever (Montmartre) naar de linkeroever van de stad. De wijk herbergt meerdere restaurants en kunstenaarscafé’s die populair waren onder wereldberoemde kunstenaars als Picasso, Gauguin en Hemingway.

La Coupole
Op de kruising van de Boulevard Montparnasse en de Boulvevard Raspail, bij metrostation Vavin (lijn 4), vind je op nummer 102 van de Boulevard Montparnasse het beroemde café-restaurant La Coupole. Het restaurant bevindt zich op de begane grond van een zes verdiepingen tellend gebouw. Het gebouw is in 1927 gebouwd naar een ontwerp van de architecten Barillet en Le Bouc. Het restaurant is volledig in Art Deco-stijl ingericht. De zuilen in het interieur zijn versierd door 32 lokale kunstenaars,waaronder Ferdinand Léger en Marie Wassilieff. Bij de restauratie van het pand in 1988 zijn de schilderingen in oude glorie hersteld. In de jaren 30 was La Coupole populair bij beroemdheden als Picasso, Modigliani, Hemingway, Josephine Baker en vele anderen. Het restaurant is tegenwoordig onderdeel van de Flo groep, je kunt er voor een redelijke prijs goed eten.

Le Dôme
Een ander kunstenaarstrefpunt vinden we op de hoek met de Boulvevard Raspail: café (nu café-restaurant) Le Dôme. Sinds de opening in 1898 was het een populair trefpunt van kunstenaars, de “Dômiers”,  waaronder Paul Gauguin, Max Ernst, Picasso en Chaim Soutine. Hemingway, ook een van de vaste klanten, geeft een aardige beschrijving van het kunstenaarstreffen in zijn boek “A moveable feast”.

Le Sélect
Aan de overkant van de Boulvevard Montparnasse zit nog een derde beroemd kunstenaarscafé uit de jaren 30 met een mooi Art Deco-interieur: Le Sélect. Hoewel dit café in het 6e arrondissement is, mag het voor zich spreken dat het de moeite waard is om een kijkje te nemen.

Posted in Bezienswaardigheden, Bezienswaardigheden parijs, Parijs, Parijs tips, tips

    Zoek hotels

    Bestemming
    Aankomstdatum
    Vertrekdatum