Ayasofya moskee en Hagia Sophia museum

Ayasofya

De Ayasofya moskee was oorspronkelijk een katholieke kerk en dat zie je nog steeds terug. Tegenwoordig is de moskee een museum. De Ayasofya moskee, oftewel de Hagia Sophia is wellicht hét symbool van Istanbul en van het vroegere Byzantium, Ook is Ayasofya één van de meest briljante bouwwerken ter wereld. In 322 begon Constantijn de Grote al met de bouw van de eerste kerk. Dit gebouw werd echter door een aardbeving verwoest. In 532 liet keizer Justinianus in slechts 6 jaar tijd deze immense Byzantijnse kerk bouwen. Toen de Turken (Osmanen) in 1453 Constantinopel overnamen, werd de Kathedraal omgebouwd tot de Hoofdmoskee van de stad. De kerk werd verder uitgebreid met 4 minaretten. In de loop der tijden werd de Ayasofya moskee regelmatig omgebouwd en veranderd. De binnendecoratie is een mengeling van Byzantijnse en Islamitische kunst. De naam Hagia Sophia is afgeleid van het Grieks voor ‘heilige wijsheid’.

Hagia Sophia moskeeIn 1934 besloot Atatürk dat het voortaan een museum zal zijn. Je betreedt het museum via de oost-ingang waar je nog restanten kunt zien van de vorige 2 kerken, Je treft er originele prachtige mozaïeken aan uit de tijd van Justianus. De koepel is enorm, 56 meter hoog en 31 meter breed, versierd met kaligrafie platen (de grootste in de Islamitische wereld) en tegels, uit de 9-de en 10-de eeuw. Omdat de islam het verbied afbeeldingen te maken, ontstond binnen deze cultuur het Kalligraferen. Voor een bezoek aan de Hagia Sophia moskee zijn de ochtenden het beste, gezien de enorme drukte. Hoewel er al vele jaren steigers in de moskee staan mag dat de pret niet drukken.

Adres: Sultanahamet plein – Sultanahmet Eminonu

Kleine Hagia Sophia

mozaiek in de ayasofya moskeeEr bestaat niet alleen een ‘grote’ Hagia Sophia, maar ook nog een kleine! Deze voormalige byzantijnse kerk, nu moskee, stamt uit ongeveer dezelfde tijd als haar grote zus, maar is veel onbekender. Om binnen te komen, moet je soms even op zoek naar iemand met een sleutel en tegen betaling van wat lira’s kun je dan naar binnen. Een beetje groezelig interieur, maar nog wel erg authentiek! Deze kleine Hagia Sophia is natuurlijk naar in de richting van Mekka gebouwd, de tapijten op de vloer lijken daardoor scheef te liggen, maar geven wel, net als in Ayasofya, de richting van Mekka aan.

Terug naar de goedkope citytrips homepagina

 

 

Tagged with:
Posted in Istanbul, Top bestemmingen

    Zoek hotels

    Bestemming
    Aankomstdatum
    Vertrekdatum